Moottorikelkka

Moottorikelkkailu

Moottorikelkkoja on maassamme rekisterissä noin 150 000. Kelkkailua voi harrastaa siihen tarkoitetuilla reiteillä sekä moottorikelkkaurilla, joita ylläpitävät kunnat sekä Metsähallitus, lähinnä maamme pohjoisosissa. Kelkkailureitistöä on yhteensä lähes 20 000 km. Urien varsilta löytyy mukavia paikkoja taukoiluun ja tulisteluun sekä usein myös muita palveluja. Kevättalvi ja alkukevät ovat parasta aikaa moottorikelkkailuun. Hohtavan valkeat hanget houkuttelevat ohjatuille tai omatoimisille retkille. Kelkkailu onkin monelle loman kohokohta. Sivustoltamme löydät kattavat vinkit parhaan kelkkailuelämyksen luomiseen, tervetuloa tutustumaan!

Kelkkailemaan pääsee esimerkiksi vuokraamalla kelkan tai osallistumalla ohjatulle kelkkasafarille. Vauhdin ystäville tarjolla on jäärata-ajoa ja ice kartingia. Kelkkasafari on suosittu kelkkailumuoto silloin, kun halutaan liikkua maastossa usean kelkan ryhmässä. Ryhmässä kelkkailtaessa on tärkeää, että jokainen osallistuja tietää ennen retkeä sovitut yhteiset säännöt ja noudattaa niitä. Ryhmälle on hyvä valita johtaja, jonka tehtävänä on jo valmisteluvaiheessa huolehtia retkeläisten selkeästä ohjeistamisesta. Ryhmän johtaja huolehtii myös reitin suunnittelusta ja mukaan otettavasta varustuksesta. Lue lisää kelkkasafareista aihetta käsittelevästä

artikkelistamme.

Kuka saa ajaa moottorikelkalla

Moottorikelkkailijoiden joukko on varsin kirjavaa – niin alan ammattilaisia kuin harvoin tai ensimmäistä kertaa moottorikelkalla ajaviakin. Kelkkailua ohjaavat säännökset löytyvät tieliikennelaista sekä maastoliikennelaista ja maastoliikenneasetuksesta. Lisäksi kelkkailua ohjaavat asetukset ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista sekä niiden käytöstä tiellä. Kelkkailijan tärkein turvaväline on kypärä, ja siksi se on pakollinen niin kuljettajalle kuin kelkan kyydissä olevalle matkustajallekin. Alle 15-vuotiaan kypärän käyttö on kuljettajan vastuulla. Myös rattijuopumussäännökset koskevat moottorikelkkailijaa: rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea.

Kausilupa oikeuttaa myös muut perheenjäsenet kelkkailemaan. Perheeksi katsotaan sekä vanhemmat että heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat, alle 18-vuotiaat lapset. Kun lupa ostetaan asiakaspalvelupisteestä tai palvelunumerosta, kirjataan kaikkien samaa lupaa käyttävien perheenjäsenten nimet yleensä lupaan valvonnan helpottamiseksi. Mikäli kausilupa ja/tai perhelupa on ostettu matkapuhelimella automaattinumerosta, on kelkkailija velvollinen osoittamaan valvojalle määräajan kuluessa, että hänen perheellään oli voimassa oleva lupa ennen kelkkailua. Aloittelevien kelkkailijoiden on suositeltavaa kehittää kelkkailutaitojaan harjoittelemalla turvallisessa ympäristössä.

Missä saan ajaa?

Metsähallituksen ylläpitämät urat ovat epävirallisia, maksullisia reittejä. Näille urille kelkkailija voi hankkia Metsähallitukselta henkilökohtaisen tai perheen yhteisen, edellä mainitun uraluvan. Tämä lupa kattaa kaikki urat, jotka löytyvät Metsähallituksen urakartastosta. Luvan saa ostettua helposti matkapuhelimella, netistä, puhelinpalvelusta tai toimipaikoista. Huomaathan, että lupa on maksuton kotikunnassaan kelkkailevalle. Kartanluku- ja suunnistustaidot saattavat joskus olla tarpeen, ja näitä kannattaakin kehittää, mikäli mahdollista. Aja maaston mukaan ja huomioi tuntematon maasto, pysytellen reiteillä ja urilla turvallisen ajon varmistamiseksi.

Viralliset reitit ovat moottorikelkalla liikkumiseen tarkoitettuja, tieliikennelaissa määriteltyjä teitä, ja siksi niiden käyttö on ilmaista. Moottorikelkkailua koskevat kuitenkin myös nopeusrajoitukset: suurin sallittu nopeus maastossa on 60 km/h, poikkeustapauksessa tiellä ajettaessa enintään 40 km/h. Jääpeitteisellä vesialueella nopeus on enintään 80 km/h, mutta mikäli alue on reitillä, on maksiminopeus 60 km/h. Mikäli kelkkaan on kytketty erillinen reki, jossa kuljetaan henkilöitä, on nopeusrajoitus 40 km/h. Lisää aiheesta ” Missä moottorikelkalla saa ajaa” -artikkelissamme.

Hyvät ennakkovalmistelut kannattavat

Kelkkaa valittaessa on otettava huomioon kuljettajan ajokokemus. Kelkan hallintaa on harjoiteltava riittävästi ennen retkelle lähtöä. Osallistujien tulee pukeutua sääolojen mukaisesti ja käyttää asianmukaisia kelkkailuvarusteita. Valmistaudu matkaan kunnon kypärällä ja asiaankuuluvalla ajovarustuksella. Myös ryhmässä liikuttaessa on aiheellista ottaa mukaan yleisimpiä kelkkojen varaosia ja näiden avulla tulisi pystyä tekemään pieniä korjaustöitä maastossa. On osattava arvioida oma sijaintinsa sekä paikallistaa itsensä kartalta mahdollisia pelastustoimenpiteitä varten. Ryhmässä kelkkailevillakin tulee olla mukanaan asianmukainen yhteydenpitoväline mahdollista avuntarvepyyntöä varten.

Aseta ajonopeus kelin, maaston ja tilanteen mukaan. Tutustu maastoon ja suunnittele reitti ennakkoon. Reitti on suunniteltava siten, ettei se ole liian vaikea. Toisaalta reitin tulisi olla mielekäs myös kokeneille kelkkailijoille, mutta ennen kaikkea turvallinen. Aikataulu on suunniteltava siten, että on mahdollista pitää taukoja. Taukopaikat on valittava siten, että ryhmä on oppaan hallinnassa eikä kukaan pääse eksymään joukosta. Ryhmässä liikkuessasi pidä riittävä etäisyys edellä ajavaan. Hätätilanteiden varalta lataa puhelimeesi 112 Suomi -mobiilisovellus.

Onnettomuudet ja niiden ehkäiseminen

Moottorikelkkailussa ajoympäristö poikkeaa suuresti muista ajoneuvoista. Lumipeitteinen maasto saattaa näyttää petollisen vaarattomalta. Turvallisen ajamisen edellytyksenä onkin tieto maastoliikenteen vaaratekijöistä, joita ovat esimerkiksi väärä tilannenopeus, reitistön puutteet sekä muut maastossa liikkujat. Turvalliseen kelkkailuun hyvä muistisääntö on valmistaudu, varaudu, tutustu ja tarkista. Tutustu kelkkaasi huolellisesti sekä tarkista ajovarusteesi. Tutustu sääennusteeseen etukäteen ja varaudu mahdollisiin sään ja kelin muutoksiin. Alkoholin vaikutuksen alaisena ei ole suositeltavaa kelkkailla. Lisää vinkkejä kelkkailijan varusteista aihetta käsittelevässä artikkelissamme!

Vinkkejä hyvään kelkkailuun

Pidä kiinni sovituista säännöistä ja varustaudu tarvittaessa auttamaan muita. Varmista mistä saat tarvittaessa apua, ja kehitä myös omia erätaitojasi. Käytä kelkkailureittejä ja -uria ja pysyttele niillä. Ilmoita läheisillesi reittisi, etappisi ja arvioitu paluuaikasi. Kerro, miten sinut tavoittaa kelkkaretken aikana. Huomioi sääennuste. Kunnioita luonnon rauhaa, eläimiä ja kasvustoa ja liiku niiden ehdoilla. Huolehdi roskat pois maastosta ja vältä turhaa metelöintiä. Näin toimimalla kelkkailu on miellyttävä kokemus niin ajajalle kuin ympäristöllekin

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *