Moottorikelkka

Moottorikelkkailijan varusteet

Tapoja ajaa moottorikelkalla on yhtä monia kuin on erilaisia kelkkakuskejakin. Moottorikelkoissa valikoima on kasvanut viime vuosien aikana runsaasti, ja tämä on lisännyt myös kelkkailuharrastuksen alalajeja. Hyvillä varusteilla on suuri merkitys kelkkailun mukavuuteen, oli sitten kyseessä työkäyttäjä, reipas reittiajaja tai umpilumen kuski. Hyvät varusteet muodostavat jopa puolet onnistuneesta kelkkailukokemuksesta – vastaavasti hyvänkin harrastuksen voi pilata huonoilla varusteilla. Kärjistetysti, jos varusteiden kanssa mennään mönkään jo alkumatkasta, tilanne tuskin reitin varrella paranee.

Erilaisten turvavarusteiden yleistymistä on kiihdyttänyt niiden kehittyminen aiempaa mukavammiksi ja huomaamattomammiksi. Oikein mitoitetut turvavarusteet eivät tunnu tukalilta, eivätkä rajoita liikkumista. Siksi niiden vertailemiseen ja sovittamiseen kannattaa valita riittävästi aikaa. Moottorikelkalla ajetaan aina luonnonolosuhteissa, jolloin on jatkuva riski yllättäviin tilanteisiin, joita ei pysty harkitullakaan ajamisella ennakoimaan. Monille kelkkailijoille on niskatuesta ja panssarista tullutkin kypärän tavoin perusvarusteita, joita ilman ei enää edes osaa ajatella ajavansa. Turvavarusteita saa myös lapsille sopivina kokoina.

Kypärä

Moottorikelkalla liikkuvan tärkein turvallisuusvaruste on kypärä. Kypärä antaa suojaa ajoviimalta ja pitää pään lämpimänä, lisäksi se suojaa päätä onnettomuustilanteissa. Hyvä ja oikean kokoinen kypärä on mukava käyttää. On tärkeää muistaa, että kypärä on turvallinen vain, kun se on sopivan kokoinen. Kypärän tulee tuntua napakalta päässä, eikä se saa liikkua missään ajotilanteessa. Myös kypärän oikeanlainen kiinnitys on tärkeää; hyväkään kypärä ei suojaa, jos sen hihna on jätetty kiinnittämättä tai se on liian löysällä.

Hyvässä kypärässä on riittävästi ilmankiertokanavia sekä aukkoja ilman sisäänottoon ja poistumiseen. Kypärän visiireihin on saatavilla lisävarusteluna esimerkiksi sähkölämmitys huurtumisen ehkäisemiseksi. Kypärän alla käytetään erillistä, sopivan kokoista ja hengittävää kypärähuppua. Sopivaa kypärää hankkiessa on hyvä kokeilla eri malleja ja kokoja. Asiantuntevilta myyjiltä sekä kokeneemmilta kelkkailijoilta saa hyviä vinkkejä ja käyttökokemuksia. Urheilulliseen kelkkailuun on usein sopiva valinta kiinteällä leukasuojalla varustettu malli. Työkäyttöön on lisäksi suunniteltu omat kypärämallit. Kypärä suositellaan ostamaan uutena sen vauriottomuuden varmistamiseksi.

Lasit

Hyvät ajolasit yhdistettynä sopivaan kypärään edistävät varusteiden käyttömukavuutta merkittävästi. Lasien valintaan vaikuttavat niin kasvojen muoto kuin käytettävä kypäräkin. Lasit suojaavat silmiä ja kasvoja ajoviimalta sekä kylmältä. Myös laseissa hyvä ilmanvaihto on tärkeää huurtumisen ehkäisemiseksi. Lasien puhdistamiseen ja säilytykseen kannattaa kiinnittää huomiota; huolellisuudella ja varovaisuudella voi pidentää lasien käyttöikää. Myös linssien värillä on väliä. Vaaleat linssivärit sopivat parhaiten vähäiseen valoon. Keltainen toimii hyvin hämärässä, oranssi on hyvä yleislinssi. Sininen linssi toimii lumiolosuhteissa huonoiten.

Tänä päivänä linssien vaihdettavuus on yleistynyt uusissa lasimalleissa, eli linssit on helppo ja nopeaa vaihtaa aina sääolojen muuttuessa. Talvikäyttöön kannattaa harkita tuplalinsseillä varustettuja laseja, sillä ne parantavat oikeanlaista kontrastia sekä häikäisysuojaa. Tällaisissa laseissa ilma myös pääsee kiertämään linssien välissä, mikä estää lasien huurtumista. Huurtumista voi kuitenkin tapahtua, mikäli lasit eivät istu kunnolla kypärän kanssa, ja siksi lasiostoksille kannattaa aina ottaa oma, sopivan kokoinen kypärä mukaan. Sähkölämmitteiset lasit toimivat joka säässä, estäen mm. jääriitteen muodostumisen linssipinnoille.

Ajoasu

Sopivan ajoasun valinnassa keskeisiä kriteerejä ovat toimivat materiaalit sekä hyvä istuvuus. Asua sovitettaessa kannattaa istua kelkan satulaan, ja tarkistaa samalla hihojen ja lahkeiden riittävä pituus. Kerrospukeutuminen on suositeltavin tapa kelkkailijan vaatetuksen valintaan. Alimmaksi kerrokseksi ei kannata valita puuvillaa, sillä se jää märäksi kastuessaan. Parhaiten toimivat esimerkiksi tekniset kerrastot tai merinovilla. Kosteutta iholta siirtävän alusvaatekerroksen päällä oleva välikerros on tärkeä lämmönsäätelyn kannalta. Esimerkiksi fleece tai ohut villa toimivat hyvin. Useissa kelkkapuvuissa toimii hyvänä välikerroksena irrotettava sisävuori.

Kelkkapuvun ulommaisen osan eli kuorikerroksen tulee olla tuulen- ja vedenpitävää, mutta myös hengittävää materiaalia. Ulkopuolisen kosteuden tulisi pysyä ulkopuolella, samalla kun puvun sisällä hikoilun myötä syntyvän kosteuden tulisi päästä ulos. Huomiovärit ja ajoasuun kiinnitetyt heijastimet antavat kelkkailijalle lisäturvaa. Moottorikelkkailu on perinteisempiin kestävyyslajeihin verrattavissa olevaa kuntourheilua, joten oikea pukeutuminen yhdistettynä sopiviin varusteisiin on olennainen osa ajamisen miellyttävyyttä ja onnistumista. Kun varusteet ovat kunnossa, kuski voi keskittyä olennaiseen eli ajamiseen ja siitä nauttimiseen.

Hanskat ja kengät

Kelkkaillessa käsineiden tulee olla sellaiset, että ne eivät missään tilanteessa haittaa kelkan hallintalaitteiden asianmukaista käyttöä. Osa kelkkailuhanskoista on tehty hihan päällä pidettäväksi, kun taas toisia pidetään hihan sisällä. Ajoasun hihansuun pitäisi siis toimia molemmissa tapauksissa. Hyvä kelkkakenkä on puolestaan lämmin ja ainakin osaksi vedenpitävä. Oikeanlaiset kengät lieventävät nilkan vääntymistä ja jalkaterän kolhuja. Ajoasun lahkeissa olisi hyvä olla ns. lumilukot. Lahkeiden pitää olla myös riittävän väljät, jotta ne sopivat ajosaappaiden päälle.

Turvallisuus

On hyvä muistaa, että kypärä tulisi uusia yhdenkin kovan iskun jälkeen – vaikka se näyttäisi päälle päin ehjältä. Kypärä voi vaurioitua esim. tippuessaan käsistä kovalle alustalle. Kelkkaillessa kannattaa käyttää korvatulppia suojaamaan korvia liialliselta melulta. Kirkkailla ja erottuvilla värivalinnoilla saa halutessaan lisäturvaa. Nykyään kelkkailijoille on tarjolla myös ajoasun alle tai päälle erillisiä panssarisuojia. Panssarit suojaavat olkapäitä, rintaa ja selkää. Iskuilta suojaavien varusteiden lisäksi ovat yleistymässä myös vääntymistä estävät polvi- ja niskatuet.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *