Moottorikelkka Ostajan opas

Moottorikelkan ostajan opas

Moottorikelkalla liitäminen keskellä hankia on monelle talven kohokohta. Nykyään moottorikelkoilla pääsee ajamaan ohjatusti useissa lomakohteissa ympäri maata. Esimerkiksi Lapin upeat maisemat tarjoavat aivan ainutlaatuiset kulissit moottorikelkka-ajelulle, niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin turisteille. Kelkkailu ei myöskään vaadi merkittäviä taitoja tai isompaa koulutusta, vaan kaikki aikuiset voivat pienen tutustumisen jälkeen hypätä kelkan tankoihin ja suunnata talvisille teille. Mieleen painuneet lomahetket voivat kotona herättää innostuksen ostaa oma kelkka, jota voisi käyttää omissa metsissä, jäillä, tai kelkoille merkityillä teillä.

Moottorikelkalla pääseekin helposti moottoriurheilun ja luonnossa liikkumisen makuun. Sillä pääsee liikkumaan vaivattomasti lumisessa metsässä tai järven jäillä, tai vaikka merijäillä. Kuitenkin vain harva ymmärtää moottorikelkoista riittävästi, joten ostoksille lähtö voi tuntua vaikealta. Tarjolla on monenlaisia malleja, eikä rahat välttämättä riitä uuden kelkan ostamiseen. Käytetyn kelkan ostamisessa tarvitsee kuitenkin olla jonkinlaista perustietoa. Ei hätää! Haaveiden täyttämiseksi olemme koonneet yhteen parhaimmat vinkit kaikkeen moottorikelkan ostoon liittyvään, vakuutuksiin ja varusteisiin. Rentoudu ja jatka lukemista.

Mihin tarkoitukseen moottorikelkkaa tullaan käyttämään?

Helpoin tapa aloittaa moottorikelkan etsintä on määritellä omaa käyttötarkoitusta varten sopivin malli. Minkälaisessa maastossa kelkkaa tullaan käyttämään? Monta ihmistä sitä tulee käyttämään? Mihin sitä tullaan käyttämään? Vastaamalla näihin kysymyksiin päästään jo alkuun. Monesti kelkkailu on koko perheen harrastus, joten kelkkoihin on saatavilla lisävarusteita. Esimerkiksi urheilullisemmat kelkat voidaan lisäistuimella muuttaa kahden kantavaksi touringkelkaksi. Jos puoliso on myös kiinnostunut kelkkailusta, niin tällöin kahden kelkan ostaminen voi olla ajankohtaista – ja tarjolla on myös lastenkelkkoja.

Täysin urheilukäyttöön sopivat kelkat ovat lyhyttelaisia sporttimalleja, kun taas työntekoon käytetyt kelkat ovat hieman pitkätelaisempia malleja. Nykyaikaisissa malleissa myös urheilumallien teloihin on saatu lisää pituutta, jolloin kyseessä on niin sanottu puolipitkä crossover-malli. Ne ovatkin huomattavasti monikäyttöisempiä kuin kahden ääripään vanhat mallit. Urheilullinen ajaminen vaatii pystyn ajoasennon, jotta se olisi mukavaa ja tarkkaa. Täyslumessa tai vuoristoissa ajaminen vaatii jo pitkätelaista freeride-kelkkaa, joiden suosio on kasvanut entisestään viime vuosien aikana.

Oikean mallin valinta

Moottorikelkan käyttötarkoituksen mukaan kelkkamallit on lajiteltu urheilukelkkoihin, hyötykelkkoihin ja retkeilykelkkoihin. Työkelkkoja käytetään pääosin vetotehtävissä, kun taas vapaa-ajan kelkat sopivat parhaiten perhe- ja retkikäyttöön. Urheilukelkoissa on panostettu erityisesti urheilullisiin ominaisuuksiin, moottoritehoon ja hyviin reittiajo-ominaisuuksiin. Ne eivät kuitenkaan sovellu umpihangessa ajoon, joka vaatii freeride-kelkan pitkät telat. Moottorikelkoissa on yleensä kaksi- tai nelitahtinen polttomoottori, joka pyörittää kelkan teloja. Ominaisuuksiltaan moottorit voivat olla ilma- tai nestejäähdytteisiä ja niiden iskutilavuus on yleensä 150 – 1 500 kuution välillä.

Tämän hetken suurimpia ja tunnetumpia moottorikelkkavalmistajia ovat muun muassa Arctic Cat, Yamaha, Ski-Doo, Polaris ja Lynx. Kaikki valmistajat eivät valmista kelkkoja kaikkiin tarkoituksiin, vaan valikoima voi olla keskittynyt vain tiettyyn kelkkalajiin. Suomalaiset suosivat erityisesti rovaniemeläisen Lynxin kelkkoja. Oikean mallin valintaan vaikuttaa luonnollisesti myös budjetti. Upouuden mallin voi saada 10 000 – 15 000 eurolla, mutta käytetyt, yleiseen käyttöön sopivat mallit voivat irrota jopa 2 500 eurolla. Käyttötarkoitus määrittelee myös lisätarvikkeiden ostotarpeen.

Käytetyn moottorikelkan ostaminen

Harva ensimmäistä moottorikelkkaa ostava kiiruhtaa ostoksille suoraan merkkiliikkeisiin. Moni haluaa ensin kokemusta käytetyllä kelkalla, ja ostaa vasta sen jälkeen uuden moottorikelkan – jos harrastus vielä jatkuu ensimmäisen talven jälkeen. Suomeen on rekisteröity yli 150 000 kelkkaa, joten käytettyjen kelkkojen markkinat ovat potentiaaliset. Internet on täynnä erilaisia myyntisivustoja, joiden kautta voi helposti vertailla malleja, ominaisuuksia ja hintoja. Käytettyjen kelkkojen ostamisessa on kuitenkin hyvä muistaa muutama vinkki. Moottorikelkan historia, omistajuus ja tiedot kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa Trafin kautta.

Ennen sopimuksen tekoa on myös tärkeää tarkistaa moottorin ja muiden osien kunto, jotta kaikki niistä ovat ehjiä ja sähköliitokset toimivat. Niin ikään penkit, kuomu ja telat täytyy käydä tarkasti läpi. Mahdolliset repeämät etenkin teloissa tarkoittaa suoraan telan vaihtamista. Mahdollisuuksien mukaan kelkka on hyvä laittaa kyljelleen ja tarkistaa myös pohja nähdäkseen, onko se ottanut osumia tai onko sitä muunneltu. Viimeisenä tärkein ohje uuden tai käytetyn moottorikelkan ostoon on koeajo. Koeaja kelkka missä vain mahdollista, vaikka nurmikolla.

Vakuutukset

Oston jälkeen täytyy miettiä tarvittavia vakuutuksia. Kaikilla käytössä olevilla moottorikelkoilla täytyy olla lakisääteinen liikennevakuutus. Vakuutus kattaa vahingonaiheuttajan kaikki henkilövahingot ja syyttömän osapuolen omaisuusvahingot. Jos itse on syyllinen onnettomuuteen, niin tällöin liikennevakuutuksen sijaan kaskovakuutus korvaa omalle kelkalle aiheutuneet vahingot. Etenkin aloittelevien kelkkailijoiden kannattaa ottaa vapaaehtoinen kasko, sillä se kattaa myös varkaus-, kolarointi- ja ilkivaltavahingot. Liikennevakuutus on voimassa aina vakioajokauden ajan eli marraskuun alusta huhtikuun loppuun. Kelkkaa voi ajaa lain mukaan kauden ulkopuolella, jos kelit ovat sopivat.

Varustukset ja huolto

Moottorikelkkailijan tärkein ja pakollinen varustus on kypärä. Se on pakollinen kuljettajalle, matkustajalle ja avoreessä matkaavalle matkustajalle. Käyttötarkoitus määrittelee muiden lisävarusteiden ostotarpeen. Erilaiset reet ja työkäyttöön sopivat peräkärryt ovat yleisiä lisävarusteita. Äärimäisissä olosuhteissa ajavat voivat tarvita ajoasun, joka lämmittää ja suojaa normaalia enemmän. Samoin erilaiset suojat, hanskat ja niskatuet voivat parantaa ajomukavuutta. Varusteiden lisäksi kelkka on hyvä huoltaa ainakin kerran vuodessa ennen kelkkailun aloittamista. Tällöin moottorikelkan osat rasvataan ja kunto tarkistetaan.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *