Moottorikelkka Ostajan opas

Liikkumisen tapoja talvella

Moottorikelkkailu ja muita luonnossa liikkumisen tapoja talvella

Upeat talvimaisemat houkuttelevat paljon liikkujia luonnon ääreen. Valkoisten hankien peittämät maisemat ja tuima pakkasilma antavat loistavat mahdollisuudet talviretkeilyyn. Luonnossa voidaan talvella liikkua esimerkiksi suksilla tai kelkalla, mutta etenkin moottorikelkkailu on ollut suosittua. Kevättalvi on moottorikelkkailulle ja hiihtämiselle erityisen otollista aikaa, sillä hanget hohtavat auringossa kirkkaana. Luonnossa liikkuminen on talvella hieman rajoitettua, koska pimeä tulee aikaisin, mutta mitä lähemmäksi kevättä liikutaan, sitä antoisammaksi liikkuminen tulee. Monelle talvi on jopa kaikista mieluisin vuodenaika olla ulkona.

Suksille tehtyjen latujen lisäksi Suomessa on jopa tuhansia kilometrejä kelkkauria, joista osa on erittäin hyvin hoidettuja latuja. Suurin osa näistä reiteistä on Lapissa ja Pohjanmaalla. Löytyy kelkkailuun mahdollisuuksia myös etelämmästä, mutta pohjoisen kelkkailumahdollisuudet ovat usein vailla vertaansa. Etelässä hiihdetään ahkerasti, ja se on ehdottomasti yksi parhaista vaihtoehdoista luonnossa liikkumiseen. Myös suksilla voi nauttia lisääntyneestä valosta, ja laduista pidetään loistavaa huolta ympäri Suomen. Valitset sitten sukset tai moottorikelkan, antavat ne molemmat loistavat tavan nauttia Suomen luonnosta!

Moottorikelkkailumahdollisuudet Suomessa

Kuten sanottu, moottorikelkkailureittejä riittää Suomessa runsaasti. Etenkin Suomen pohjoisimmissa osissa on paljon merkittyjä reittejä ja uria. Lisäksi näiden reittien varrella on paljon erilaisia taukopaikkoja, joissa voi laittaa tulen päälle tai hyödyntää muita palveluja, joita talvimatkailijoille tarjotaan. Moottorikelkalla pääsee seikkailemaan aivan omatoimisesti vuokraamalla tarvittavat välineet. Moni päätyy varaamaan myös ohjatun moottorikelkkasafarin, mikä on hyvä vaihtoehto, jos moottorikelkkailusta ei ole aikaisempaa kokemusta. Tällöin luonnosta voidaan nauttia jopa enemmän, kun ei tarvitse keskittyä esimerkiksi reitillä pysymiseen itse.

Ohjatut moottoripyöräsafarit ovat olleet todella suosittuja. Jos kuitenkin päätät lähteä laduille yksin, kannattaa huolehtia, että olet tietoinen kaikista turvallisuustekijöistä. Kannattaa myös huomioida, että kelkkailu vaatii kuljettajalta jonkin verran kuntoa ja taitoa hallita kelkkaa. Varsinkin umpihangille kannattaa lähteä vasta, kun kelkkailusta on edes jonkin verran kokemusta. Kelkkailussa pitää ottaa huomioon niin oman onnettomuusriskin minimoiminen kuin luonnon suojelukysymykset. Kannattaa siis etukäteen tutustua moottorikelkan oikeaan ja turvalliseen käyttöön ennen kuin lähdetään laduille.

Turvallisesti luontoon moottorikelkalla

Ensinnäkin kelkan käyttö edellyttää ajamisen taidon opettelua. Kelkan hallinta vaatii jonkin verran harjoittelua, ja tähän kannattaa panostaa, jotta luontoretkeilystä voidaan saada paras mahdollinen hyöty irti. Kokemus ja taidot kehittyvät kuitenkin myös luonnossa ajamisesta, joten esimerkiksi ohjatut retket ovat varma tapa aloittaa moottorikelkkailu. Lisäksi on olemassa erilaisia peruskursseja, jotka opastavat moottorikelkan käyttöön. Kun perusteet on kunnossa, voidaan rohkeasti lähteä luonnon helmaan. Kannattaa kuitenkin aina aloittaa kaikista yksinkertaisimmista reiteistä eikä lähteä suoraan umpihangille.

Itse kelkan ajamisen lisäksi ajajan tulee huomioida myös, miten luonnossa ajetaan. Esimerkiksi nopeutta täytyy osata säädellä ja ajaa aina tilanteeseen sopivalla nopeudella. Esimerkiksi käännöksiin kannattaa hidastaa ajoissa eikä turhaan kannata kaasuttaa. Myös turvavälit tulee pitää kunnossa, mikäli luonnossa liikutaan ryhmässä. Näin onnettomuuksien tapahtumisen riski minimoidaan. Lisäksi luonnossa tulee aina pitää silmät ja korvat auki, ympäristöä tarkkaillen. Muista siis aina havainnoida, mitä ympärillä tapahtuu, niin pystyt reagoimaan ajoissa yllättävissä tilanteissa.

Suksilla luontoon

Luontoon lähdetään talvella usein myös suksilla. Liikkumisen tapana hiihtäminen on tietysti hyvin erilainen moottorikelkkailuun verrattuna. Jos halutaan lähteä nauttimaan luonnon rauhasta ja sen kaikista äänistä, sukset ovat ehdottomasti ykkösvalinta tähän hommaan. Samalla saadaan myös liikuntaa, ja myös suksilatujen varrella on paljon nähtävää. Oleellista suksilla luonnossa liikkumiseen on sopivat varusteet ja laadukkaat sukset. Jos et omista omia suksia, on niiden vuokraaminen helppoa ympäri Suomen. Hiihtäminen onkin yksi talven suosituimmista harrastuksista suomalaisten keskuudessa.

Suksilla liikkumiseen sinänsä ei tarvita mitään erityistä kokemusta, vaikkakin hyvästä peruskunnosta on hyötyä, jos halutaan tehdä vähän vaativimpia lenkkejä. Pääasiassa hiihtämään on mahdollista kuitenkin lähteä helposti, vaikka edellisestä kerrasta olisikin vierähtänyt vuosia. Moni suomalainen lähtee Lappiin kauneimman luonnon ääreen nimenomaan hiihtäminen mielessä. Koska patikointi on melko vaikeaa talvella, on suksilla liikkuminen yksi parhaista tavoista liikkua luonnossa. Reittivaihtoehtoja löytyy runsaasti, ja jokainen voi valita juuri sellaisen matkan, joka on itselleen sopivan mittainen.

Nauti monista liikkumisen muodoista

Luonnossa voi talvellakin liikkua monella eri tavalla, ja moottorikelkkailu ja hiihtäminen ovat vain muutamia näistä tavoista. Niiden avulla pääsee kuitenkin luonnon ääreen mukavalla tavalla, ja molempia harrastamalla saa liikuntaa – myös moottorikelkalla ajamisesta. Talvella voidaan liikkua myös jäällä, joko kelkalla tai vaikkapa retkiluistimilla. Suomen luonnon jäille tehdään talvella monia eri reittejä, ja ihmiset myös kävelevät jäällä ahkerasti. Lapissa tuntureilla myös lasketellaan sankoin joukoin ja tunturireiteillä voidaan yhdistää hiihtämistä ja laskettelua – tämä laji vaatii kuitenkin jo vähän kuntoa!

Muista oikea varustus talvella liikkumiseen

Liikuitpa luonnossa talvella sitten miten tahansa, kokemus saattaa olla hyvin erilainen kuin muina vuodenaikoina. Talvella luonnossa liikkuminen vaatii erityistä varovaisuutta luonnonolosuhteiden takia, ja toisaalta myös varusteiden tulee olla kunnossa. Kylmältä on syytä suojautua asianmukaisella tavalla. Kovat pakkaset saattavat joskus yllättää kokemattoman liikkujan. Silti luonto voi olla todella upeimmillaan talvella, kun valkoinen paksu lumikerros jatkuu silmän kantamattomiin. Etenkin keväällä, auringon valon lisääntyessä varsinkin Suomen Lapissa nautitaan hangista parhaimmillaan monen eri lajin parissa.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *