Moottorikelkka

Koskevat säännöt

Moottorikelkkoja koskevat säännöt

Moottorikelkkailu on hauskaa puuhaa, jonka parissa arjen stressitekijät unohtuvat ja stressihormonit, kuten adrenaliini, kääntyvät pelon ja paniikin sijasta nostattamaan mielihyvän tunnetta. Moottorikelkkailu sopii monenlaisiin tilanteisiin: kulkuvälineenä kelkka voi auttaa esimerkiksi vaikeiden maastojen läpi tai suurten vesistöjen poikki, ja kelkkaa käytetäänkin usein talven pelastustehtävissä. Moottorikelkalla hurjasteleminen on myös monin muin tavoin mukavaa, ja lajin parissa voi myös kilpailla. Vaikka harrastus painottuukin erämaa-alueille ja paikkoihin, joissa ei ole vilkasta liikennettä, siihen liittyy silti sääntöjä.

Olet saattanut tutustua sivustollamme oikeanlaisen kelkan hankintaan, kilpakelkkailuun jopa ammattimielessä, ja tietenkin myös alueisiin, joilla ajaminen on kiellettyä. Tiedät melko varmasti myös moottorikelkkailijan varusteista ja erilaisista kelkkailuun liittyvistä peleistä, joita voi pelata. Tässä artikkelissa esittelemme hieman tarkemmin moottorikelkkailuun liittyviä sääntöjä ja rajoituksia, jotka voivat perustua lakiin tai yleisesti hyväksyttyihin käytäntöihin. Tässä artikkelissa käydään läpi myös sellaisia asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon aina moottorikelkka-ajelulle lähtiessä tai muuten kelkkojen kanssa puuhastellessa.

Kuka pääsee rattiin?

Moottorikelkka on monelle nuorelle yksi ensimmäisistä moottoriajoneuvoista, joita hän pääsee itse ajamaan. Ikäraja tällaisen menopelin ajamiseen on 15 vuotta, eli sama mitä mopon tai traktorin kuljettajilta vaaditaan. Mikäli moottorikelkalla on tarkoitus ajaa virallisia moottorikelkkareittejä tai ylittää teitä, tulee kuljettajalla olla vähintään T-luokan ajokortti. Tällainen kortti oikeuttaa myös hyppäämään moottorikelkan rattiin ja tielle tietyissä poikkeustilanteissa, kuten huoltoaseman pihaan ajaessa tai silloin, kun tien penkka on aurattu niin korkeaksi, ettei tien vierustaa pitkin voi ajaa.

Vaikka ajatus vierailusta lähiravintolaan moottorikelkan kyydissä kuulostaisikin houkuttelevalta, tulee edellä mainittujen sääntöjen lisäksi pitää mielessä rattijuopumusrajat. Ne koskevat myös kelkkakuskeja. Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea, ja se on voimassa myös maastossa ajaessa. Törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillea. Kelkkailua on syytä välttää, mikäli alkoholia on nauttinut yhtään. Vaikka viralliset rajat eivät menisikään rikki, jo annos tai pari alkoholia heikentävät tarkkaavaisuutta ja voivat johtaa vaaratilanteisin maastossa tai vilkkaammin liikennöidyillä reiteillä.

Asianmukaiset varusteet mukaan ajoon

Moottorikelkkailu ei ole vain välineurheilua, jossa komein menopeli on tärkein asia. Pakollisiin ajovarusteisiin lasketaan nimittäin kypärä, jollainen tulee olla sekä kuljettajalla että matkustajalla, mikäli kyytiläinen matkaa avonaisessa reessä. Umpinaisessa reessä sellaista ei ole pakko käyttää, mutta haitaksihan se ei ole. Kyytiin voi ottaa enintään yhden matkustajan kerrallaan, mikäli kelkan rekisteröintitodistuksessa sallitaan matkustajan kuljetus, ja tälle on olemassa istuin ja jalkatuet. Näiden varusteiden olemassaolo myös ratkaisee sen, saako kyyditettäviä ottaa mukaan, mikäli rekisteröintitodistuksessa ei mainita asiaa.

Kypärän lisäksi kannattaa panostaa myös muihin ajovarusteisiin. Koska moottorikelkkailu on talvilaji, kunnollinen ajopuku on suositeltava hankinta. Se suojaa viimalta ja pakkaselta, mutta lisää myös turvallisuutta, mikäli siinä on tarpeeksi heijastimia. Muita kylmältä suojaavia varusteita ovat muun muassa kunnolliset ajohanskat, joiden ansiosta kelkkaa on myös helpompi hallita, sekä lämpimät ajokengät. Ajolasit pitävät huolen siitä, että näkyvyys on hyvä ja silmät ovat suojassa tuulelta ja pöllyävältä lumelta, roskalta ja irtokiviltä.

Ajovalojen käyttö

Vaikka moottorikelkasta kuuluukin suhteellisen kova ääni, sitä ei välttämättä aina huomaa. Lisäksi ulkosalla liikkuu paljon kuulovammaisia. Suomen talvi on myös erityisen pimeä, eikä synkässä metsässä tunnu näkevän kättään pidemmälle. Kun ajovalot ovat päällä, muut kelkkailijat ja toki myös jalankulkijat pystyvät havaitsemaan kelkan ajoissa ja täten myös varomaan siihen törmäämistä. Ajovaloista on hyötyä myös valoisaan aikaan, sillä niistä pystyy näkemään suunnan, jonne kelkka on kääntymässä, ja täten törmäysmahdollisuus jää aikaisempaakin pienemmäksi.

Ajovalot auttavat sekä kelkkailijoita että muita liikenteessä olevia aina jalankulkijoita myöten. Jos kaikki kelkkailuun vaadittavat varusteet ovat kunnossa, on hyvä tarkastaa ennen ajoon lähtöä viralliset reitit. Maanmittaustoimituksella virallistettuja moottorikelkkailureittejä löytyy verkosta. Niillä ajettaessa noudatetaan tieliikennelain määräyksiä ja jokamiehenoikeuksia. Virallistettujen reittien lisäksi on olemassa Metsähallituksen kelkkauria, joiden käyttöön tarvitaan oma lupansa. Muilla alueilla ajaessa lupa on pyydettävä maanomistajilta. Erillisiä lupia ei tarvita, jos kelkkailu tapahtuu vesialueiden jääpeitteellä. Järvenjäät ovatkin mainioita kelkkailupaikkoja!

Nopeusrajoitukset muistiin

Moottorikelkkaillessa on huomioitava yleiset liikennesäännöt ja kelkkaa koskevat nopeusrajoitukset. Maastossa maa-alueella ajettaessa suurin sallittu nopeus on 60 kilometriä tunnissa. Muualla tiellä saa ajaa enintään 40 kilometrin tuntivauhtia, ja jääpeitteisellä vesialueella (esimerkiksi järven jäällä) suurin sallittu nopeus on 80 kilometriä tunnissa. Mahdolliset kuljetettavat laskevat maksiminopeuksia. Jos kelkan perään on kiinnitetty reki, jossa on mukana kyyditettäviä, suurin sallittu nopeus on 40 kilometriä tunnissa riippumatta siitä, millaisessa maastossa tai jääalueella kelkalla liikutaan.

Muista myös nämä

Jos varusteet ja luvat ovat kunnossa, on aika lähteä liikenteeseen! Muista ottaa ensin kuitenkin liikennevakuutus, kiinnittää rekisterikilpi kelkkaan ja varmistaa, että rekisteröintitodistus on mukana. Itse maastossa liikkuessa tulee ottaa huomioon paitsi muut liikenteessä olevat ihmiset ja ajoneuvot, niin myös ympäröivä luonto. Tarpeeton häiriö sekä vahingonteko eivät kuulu kelkkailuetikettiin. Ota ajaessasi huomioon sekä luontoympäristö että esimerkiksi ihmisten elinkeinoon liittyvät asiat. Pellon poikki ei sovi oikaista, ellei sille ole vedetty kaikkien käyttöön sopivaa kelkkareittiä.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *