moottorikelkka
Moottorikelkka

Harrastuksena moottorikelkat

Moottorikelkkailu on Suomessa alati kasvava laji. Se ei enää ole pelkästään “pohjanpojan” harrastuksia sillä se on levinnyt jopa aina maamme eteläisimpiin osiin asti. Harrastajamäärien noustessa myös lajin kilpailuhenkisyys on tehnyt jo pitkään tuloaan. Moottorikelkkaharrastus ei missään nimessä ole maailman halvin aloitettava, sillä pelkästään kelkan kustannukset saattavat kohta useisiin tuhansiin euroihin. Parhaimmillaan huippuhyvistä kelkoista saattaa joutua pulittamaan jopa viisinumeroisia summia.

Mikäli kuitenkin olet moottorikelkkailusta kiinnostunut, suosittelemme lukemaan artikkelin loppuun. Tulemme kertomaan mitä kaikkea sinun tulee ottaa huomioon, kun lähdet esimerkiksi pitkille “kelkkasafareille”.

Moottorikelkkailua tienvarsilla

Oletko koskaan ihmetellyt ajaessasi talvista valtatietä, että mitä ihmeen uria tien oikealla puolella menee? Ei tarvitse ihmetellä enää sillä nämä ovat lähes poikkeuksetta moottorikelkan jättämiä jälkiä. Varsinaista tieliikennelakia ei kelkoille ole erikseen säädetty joten näillä ei pysty normaaleilla teillä ajamaan. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys jo senkin takia, ettei kyseisillä vehkeillä ole käytössään pyöriä (poikkeuksiakin on, esim. kelkkahybridejä). Moottorikelkkailu tienvarsilla on välillä pelottavakin kokemus sillä koskaan ei tiedä, mitä tien päällä sattuu. Koska moottorikelkoilla ajetaan ajoradan vieressä, ollaan siellä alttiita myös kolareille jotka ei omassa hallinnassa edes ole. Mikäli auto suistuu tieltä, on aina olemassa oleva vaara sille, että se luisuu moottorikelkkailijan niskaan. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon reittivalintaa suunnitellessa.

Suurin vaara moottorikelkkailussa piilee kuitenkin metsän ja luonnon aiheuttamissa oikuissa kuten lumen alla olevia kiviä, tai oksia sekä muita esteitä. Näitä on vaikea kovassa vauhdissa (kelkat voivat mennä jopa 60-120km/h) huomata ja pahimmillaan ovat hengenvaarallisia. Mikäli et tunne reittiäsi entuudestaan, suosittelemme noudattamaan äärimmäistä varovaisuutta. Myös erityisesti yllättävät tilanteet kaarteissa voivat tehdä helposti kiihtyvän kelkan kuljettajan reissusta vaarallisen. Yleisesti onkin todettava, että kelkkailu on aina jokseenkin vaarallista, joten riskeihin tulee varautua mahdollisimman hyvin. 

Moottorikelkkailu kilpailumuotona

Suomeen on muodostunut oma “liigansa” moottorikelkka-kilpailuihin ja se kantaa tuttavallisemmin nimeä “snowcross”. Kilpailu on niin pitkälle kehittynyttä että siitä pääsee usein lyömään jopa vetoakin. Mikäli et ole koskaan moottorikelkka-kilpailuista vetoa lyönyt, suosittelemme tutustumaan tähän linkkiin. Suomalaista on helppo houkutella sillä yhdistämällä talviurheilun, moottoriurheilun ja vedonlyönnin, käsissämme on kombinaatio josta on mahdoton kieltäytyä.

Mikäli olet katsojan roolissa snowcross-kisoissa, suosittelemme vähintäänkin seuraavia varusteita: Suojalasit, kuulosuojaimet (tai korvatulpat), sekä reilusti lämmintä vaatetta. Kyseessä on katsoja kokemukseltaan hyvin samankaltainen laji, kuin rallicross. Tämä tarkoittaa automaattisesti myös sitä, että radan varrella on oltava koko ajan hereillä siitä, mitä on milloinkin tapahtumassa. Moottorikelkat saattavat painaa useita satoja kiloja, etkä välttämättä halua jäädä telaketjujen alle n. 100km/h vauhdissa. Pidä siis huoli siitä, että tiedät koko ajan missä kelkat kulkevat ja osaat sijoittaa itsesi oikeaan paikkaan katsomaan.

Snowcrossin tulevaisuus

Ollaksemme realisteja, ainoa lajia uhkaava tekijä tällä hetkellä on ilmaston lämpeneminen. Suomessa talvea yleensä piisaa yli omienkin tarpeiden, mutta ilmaston äkillinen lämpeneminen saattaa muuttaa kaiken. Kyseessä on kuitenkin oikea uhka jolla on katastrofaaliset seuraukset maapallomme hyvinvoinnille, mikäli jotain ei keksitä ja pian. Tämä ei kuitenkaan selkeästi vielä ole realisoitunut snowcrossin pariin sillä laji kasvaa nyt ennätysvauhtia. Sponsoreita tulee koko ajan lisää ja ilmoilla on ollut jopa ideoita siitä, miten lajia voisi harrastaa ympäri vuoden (muuallaki kuin pohjois-suomessa).

Yhtenä suurimmista tulevaisuuden haasteista pidetään kuitenkin kansainvälistä menestystä sillä ulkomailla laji ei ole vielä ottanut tuulta siipiensä alle. Vaikka moottorikelkat kuuluvatkin yleisesti ottaen extreme-urheilulajien valikoimaan, ei kilpa-ajossa niitä ole vielä kovinkaan laajasti Suomen ulkopuolella käytetty. Nähtäväksi jää, minkälainen on snowcrossin tulevaisuus Suomessa, mutta jos pitäisi veikata, sen tulevaisuus on äärimmäisen kirkas.  

You may also like...

1 Comment

  1. My relatives every time say that I am wasting
    my time here at web, however I know I am getting experience
    every day by reading such nice articles or reviews.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *